museologist: Exhibition Diary

Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2007

Exhibition Diary

Πόσο καιρό έχω να πάω σε νέα έκθεση μουσείου; Μάλλον αρκετό, γιατί δεν θυμάμαι την τελευταία μου επίσκεψη.

Υπήρχε μια περίοδος (αρκετών ετών) που δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ μια επίσκεψη σαν "απλός επισκέπτης". Έβγαζα το μπλοκάκι και κρατούσα σημειώσεις σαν παράφρων για κάθε τι καλό, κακό και άσχημο. Έβγαζα και τη φωτογραφική μηχανή και γινόμουν Γιαπωνέζος στην Ακρόπολη.

Μετά άρχισε μια περίοδος που μάλλον λόγω υπερβολικού πρότερου ζήλου δεν πατούσα σε μουσείο, σχεδόν μου έφερνε αναγούλα η ιδέα της επίσκεψης...φυσικά δεν ήταν η επίσκεψη που με αναστάτωνε, αλλά υποθέτω το μουσειολογικό στίψιμο του νου μου κατά τη διάρκειά της. Και όταν τελικά πήγαινα, γινόμουν Βέγγος, περνούσα τις αίθουσες πιο γρήγορα και από έφηβο πρώτης Λυκείου σε σχολική επίσκεψη και κατέληγα στο καφέ, όπου έπινα καφέδες περιμένοντας την παρέα.

Νομίζω ότι τώρα κάπως έχω ισορροπήσει τη δουλειά με τη διασκέδαση. Συνήθως όταν αποφασίζω να πάω σε μουσείο (εκτός ωρών εργασίας) δεν είναι επειδή θέλω να μουσειολογήσω, αλλά να περάσω όμορφα ένα απόγευμα. Το μπλοκάκι και τη μηχανή εξακολουθώ να τα παίρνω μαζί μου, αν και μερικές φορές τα ξεχνάω (λυτρωτική η παράλειψη όταν συμβαίνει), αλλά πια πολύ επιλεκτικά αφήνω το δαίμονα της μουσειολογίας να κάνει την παρουσία του. Το έχει πάρει απόφαση και αυτός και δεν με ενοχλεί χωρίς σοβαρό λόγο.

Αλλά τελευταία μου έχει φάει τα αυτιά να πάω να δω την "Kylie - The Exhibition", που έφυγε από την Αυστραλία και περιοδεύει στη Βρετανία. Την έχασα όταν ήταν στο Victoria & Albert Museum,τώρα είναι στη Manchester Art Gallery μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και από τις 21 Σεπτ μέχρι 13 Ιανουαρίου 2008 στη Γλασκώβη, στο Kelvingrove Art Gallery and Museum. Μετά δεν ξέρω πού θα ταξιδέψει, αλλά καλύτερα να τη δω σ'αυτή τη χώρα και να μην τρέχω σε Αμερικές και Ασίες (όχι ότι θα πήγαινα).

Το άλλο μουσείο που ανοίγει σήμερα είναι το International Slavery Museum στο Λίβερπουλ, στην διακοσιοστή επέτειο από την κατάργηση του slave trade στη Βρετανία. Τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά φέτος είχαμε πολλές εκθέσεις για τη δουλεία στη Βρετανία. Το ίδιο το International Slavery Museum είναι ουσιαστικά επέκταση της έκθεσης Transatlantic Slavery, στο Merseyside Maritime Museum. H National Gallery επίσης έχει σχετική έκθεση, τη Scratch the Surface.

Το άλλο που θέλω να επισκεφτώ είναι η πανάκριβη Wellcome Collection στο Λονδίνο, "a unique mix of galleries, events, and meeting, reading and eating places where you can consider what it means to be human", που ανήκει στο Wellcome Trust, "an independent charity funding research to improve human and animal health".

Άντε να δω πότε θα γίνουν όλα αυτά...και πώς θα κρατήσω το δαίμονα under control...