museologist: Εγώ εκθέτω, εσύ εκθέτεις, αυτός εκθέτει...

Τετάρτη, Ιουλίου 04, 2007

Εγώ εκθέτω, εσύ εκθέτεις, αυτός εκθέτει...



"Artist Frederick Blaschke puts finishing touches on a figure from Neolithic Sun Worship, a diorama at the Field Museum of Natural History, Chicago, 1930.

From Camera Obscured: Photographic Documentation and the Public Museum, an exhibition curated by Canadian photographer Vid Ingelevics. The exhibition makes museum history visible by presenting photographic documentation taken from the archives of major public museums of Europe and North America"


(Τι βρίσκει κανείς καθώς ψάχνει στο αρχείο του...Από το περιοδικό Muse XVII/1, 1999)

***
Ο καλλιτέχνης εκθέτει το νεολιθικό άνθρωπο του 5,000 π.Χ., ο φωτογράφος εκθέτει το σύγχρονό του καλλιτέχνη, η έκθεση φωτογραφίας εκθέτει το φωτογράφο, τον καλλιτέχνη και το διόραμα του 1930, το άρθρο στο περιοδικό εκθέτει την έκθεση φωτογραφίας του 1999 και εγώ εκθέτω το άρθρο του περιοδικού το 2007...

...άραγε πώς θα μας εκθέτουν τα μουσεία του μέλλοντος;

4 Comments:

At Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007 3:48:00 π.μ., Blogger veronika said...

Ένα είναι το σίγουρο....όλοι αποφεύγουν να εκθέσουν τον εαυτό τους...(εξαιρούνται οι 'τρελοί' καλλιτέχνες)... ;P

 
At Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007 1:13:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Veronika, χμμ...σχεδόν όλοι και σχεδόν πάντα...

Σκέφτομαι το βιβλίο Behind the Scenes of the Science Museum, στο οποίο η Sharon Macdonald κάνει μια εθνογραφική ανάλυση των πρακτικών και αποφάσεων στην προετοιμασία εκθέσεων.

Επίσης, η έννοια του Public Conservation, όπου η διαδικασία της συντήρησης παρουσιάζεται στους επισκέπτες. Το καλύτερο ίσως παράδειγμα στην Αγγλία είναι το National Conservation Centre, στο Liverpool, που όχι μόνο έχει σχετική έκθεση, αλλά οι επισκέπτες επισκέπτονται τα εργαστήρια και οι συντηρητές εξηγούν τις τεχνικές συντήρησης, τα διλήμματα, τις αποφάσεις κλπ. Είναι στο job description αυτή η επαφή με το κοινό.

Επίσης, πριν από κάποια χρόνια είτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, ή το Science Museum (νομίζω το πρώτο) είχε μια έκθεση, η οποία παρουσίαζε και τη διαδικασία σύλληψης και οργάνωσής της. Δεν θυμάμαι περισσότερες λεπτομέρειες, ίσως κάποιος/α από σας να θυμάται περισσότερα.

 
At Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007 7:35:00 μ.μ., Blogger antikeimena said...

Μεταμοντέρνοι διπλοί και τριπλοί και πολλαπλοί κώδικες.

Φοβάμαι πως ο νεολιθικός άνθρωπος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

 
At Κυριακή, Ιουλίου 08, 2007 2:54:00 μ.μ., Blogger veronika said...

Έχω την εντύπωση οτι η έκθεση που λές με την ερώτηση 'τί δε σας δείχνουμε' είχε τον τίτλο 'The curator's egg'. Αλλά και στο Λούβρο για να δείξουν οτι το μουσείο δεν είναι μόνο έκθεσεις, είχαν βάλει στον εκθεσιακό χώρο μια περιοχή που έκαναν συντήρηση πινάκων μπροστά στους επισκέπτες. Σε ένα άλλο μουσείο είχαν δίπλα απο την είσοδο ράφια και πάγκους όπου εκεί οι εργαζόμενοι ταξινομούσαν τα κουτιά-μουσειοσκευές μετά την επιστροφή τους και τα έβαζαν στη θέση τους, ώστε να είναι έτοιμα για δανεισμό πάλι. Όλα αυτά για να εξοικειωθεί το κοινό με τις λειτουργίες του μουσείου....

Το βιβλίο αυτό το γνωρίζω..αλλά αναφέρει και άλλα σημαντικά πράγματα για να δείς τα 'παιχνίδια' των εκθέσεων..όπως τη συννενόηση με τους χορηγούς και την επιλογή του σκεπτικού... :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home