museologist: Το φετίχ των αριθμών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009

Το φετίχ των αριθμών



Άντε, μας είπε και φέτος η Στατιστική Υπηρεσία για τους αριθμούς επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μας είπε και πέρυσι και πρόπερσι και παραπρόπερσι. Άντε και εγώ σου λέω ότι όντως υπάρχουν "σημεία σοβαρού προβληματισμού, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για το υφυπουργείο Τουρισμού", όπως λέει το δημοσίευμα. Άντε και σου λέω προβληματίζονται τόσο πολύ που ο Υπουργός καλεί σύσκεψη να εξεταστεί το θέμα. Άντε και έρχονται όλοι οι "εμπλεκόμενοι φορείς" (όπως είναι η φράση του συρμού). Άντε λοιπόν και μαζεύτηκαν...

...Τι θα πούνε;

Άντε θα διαβάσουνε τα ωραία νούμερα. Και μετά; Όταν κάποιος ψελλίσει τις επόμενες λογικές ερωτήσεις "γιατί το τάδε μουσείο έχει αυξημένους/μειωμένους αριθμούς επισκεπτών;", "ποιοι επισκέπτονται τα μουσεία;", "γιατί;", "έχουν ξανάρθει ή επισκέπτονται για πρώτη φορά;", "είναι κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού;", "ποιες είναι οι ηλικίες τους;", "πώς έφτασαν στο μουσείο;", "μπήκαν στο website του μουσείου πριν έρθουν;", "τι περιμένουν να βρούνε", "ποιες αίθουσες επισκέπτηκαν", "ποιες είναι οι εμπειρίες της επίσκεψης;", ακόμα και τα κοινότυπα "τι τους άρεσε και τι όχι;"...όταν λοιπόν ακουστούν αυτές και άλλες τέτοιες ερωτήσεις στο τραπέζι...θα υπάρχουν απαντήσεις; Και εννοώ απαντήσεις βασισμένες σε στοιχεία, σε έρευνα, όχι απλά στο τι νομίζει ο καθένας ότι συμβαίνει. Ή θα πέσει..."άκρα του τάφου σιωπή;"

Αυτά, λοιπόν, περί "σοβαρού προβληματισμού" τα ακούω και διαβάζω τζάμπα και βερεσέ. Αν θέλει το ΥΠΠΟ να ξέρει τι γίνεται στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του, φροντίζει να μάθει με συνδυασμό μεθόδων ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας. Αλλιώς οι αριθμοί της στατιστικής υπηρεσίας θα παραμείνουν απλά αριθμοί...είτε για να βαυκαλιζόμαστε ή να μιζεριάζουμε.

2 Comments:

At Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009 4:19:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Museologist on fire! :)

Να προσέξουν μόνο μην κάψουν καμιά τρίχα εκεί στο ΥΠΠΟΤ από το πολύ το brainstorming…

Φοβερό είναι όμως στο άρθρο και το
«Εδώ όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί πλέον τον τόπο όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα με ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ συνέπειες ΚΑΙ για τα αρχαία μνημεία.»

Θεϊκό…

 
At Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009 4:42:00 μ.μ., Blogger museologist said...

:-) Δεν είδες; Έχουμε γεμίσει εθνικούς ευεργέτες...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home