museologist: Προσλήψεις και αξιοκρατία

Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

Προσλήψεις και αξιοκρατία

Πολύ θετικό το βήμα της νέας κυβέρνησης να προκηρύξει τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, αν και η προκήρυξη είναι πολύ πρόχειρη - ούτε καν κείμενο προκήρυξης δεν υπάρχει, να ξέρει κανείς τι προσόντα ή εμπειρία απαιτούνται. Γι'αυτό άλλωστε έχουν λάβει ήδη και τόσες πολλές αιτήσεις (για 3,000 μιλάει το Βήμα). Αλλά τέλος πάντων, δεν θέλω να είμαι μίζερος.

Αυτό που μου έκανε όμως πολύ άσχημη εντύπωση είναι ότι μέχρι προχτές η αίτηση για τις Γενικές Γραμματείες ζητούσε να συμπληρώσει κανείς "Κοινωνική και Πολιτική Δραστηριότητα". Αν η επιλογή θα γίνεται, όπως διαμηνύεται, αξιοκρατικά, με διαφάνεια και με όχι με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις (και πολύ περισσότερο με τις πολιτικές δράσεις του καθενός) γιατί ζητούσε η αίτηση να δηλώσει κανείς την "πολιτική δραστηριότητά" του;

Σήμερα είδα ότι έχει αφαιρεθεί η φράση "πολιτική δραστηριότητα" (υποθέτω κατάλαβαν την αντίφαση). Αλλά το γεγονός ότι υπήρχε στην αρχική αίτηση βάζει σε σκέψεις. Και σε πρακτικό επίπεδο, πώς διασφαλίζεται ότι αυτοί που ήδη έχουν συμπληρώσει το αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση δεν θα αντιμετωπιστούν είτε θετικά, είτε αρνητικά;

Είπα, δεν θέλω να είμαι μίζερος, αλλά αυτό το άρτσι, μπούρτσι και λουλάς δεν είναι και η καλύτερη αρχή...

4 Comments:

At Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009 6:11:00 μ.μ., Blogger aggelos-x-aggelos said...

Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να περιμένουμε ριζικές αλλαγές. Εδώ και τα επιφανειακά άρχισαν να σπανίζουν

 
At Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009 6:09:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Καλησπέρα,
Είστε λίγο αυστηρός. Προσωπικά δεν θα το χαρακτήριζα «άρτσι, μπούρτσι». Έτσι βέβαια όπως αναρτήθηκε αρχικά έδινε δικαίωμα για υποψίες. Αρχή είναι, αστοχίες και αβλεψίες θα υπάρξουν σε μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει. Θετικό είναι ότι αφαιρέθηκε, και μάλιστα γρήγορα. Όσον αφορά τη διαδικασία, το αποτέλεσμα θα δείξει. Θέλω να αισιοδοξώ.

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009 3:32:00 π.μ., Blogger Neraida said...

Το παρατήρησα κι εγώ αυτό που γράφεις τότε. Το "διόρθωσαν"...

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009 4:03:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Δεν ξέρω αν έχει βγει ήδη ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το τηλέφωνό μου δεν έχει χτυπήσει ακόμη... :-)

Πάντως, η ιστορία με τη "πολιτική δραστηριότητα" έχει γίνει μπούμερανγκ και έχει καταδείξει πόσο προβληματική είναι η διαδικασία αξιοκρατικών επιλογών στην Ελλάδα (και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά). Η όλη φασαρία που έγινε έχει οδηγήσει σε ένα positive discrimination στην επιλογή των γενικών γραμματέων: δηλαδή όποιος δεν είναι ενταγμένος στο κόμμα έχει ευνοϊκότερη αξιολόγηση (και αντίστροφα αν είναι, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα).

Αυτό είναι απόρροια της βαθιάς καχυποψίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για κάθε τι που προαναγγέλεται ως αξιοκρατικό - φυσικά όχι χωρίς λόγο. Αυτή η μετάβαση στην αξιοκρατία (αν όντως μπορούμε να μιλάμε για τέτοια προσπάθεια) έχει δημιουργήσει αυτό το φαύλο κύκλο που μάλλον θα πάρει χρόνο να σπάσει - και θα σπάσει μόνο αν η κυβέρνηση/πολιτικοί δεν ενδώσουν στις πιέσεις ή πειρασμούς βολεμάτων και οι πολίτες αποφασίσουν ότι αυτό το δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home