museologist: Το μυστικό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2009

Το μυστικό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Τρεις εβδομάδες απομένουν για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και η πληροφόρηση που έχουμε για το νέο μουσείο μού θυμίζει τον τίτλο του βιβλίου "Όλα σου τά 'μαθα μα ξέχασα μια λέξη". Όλα τα μάθαμε για το νέο μουσείο, το κόστος της κατασκευής του, τις θεματικές της έκθεσής του, το εισιτήριό του για τον πρώτο χρόνο και το εισιτήριο του για το 2010, το πρωτοπόρο e-ticketing, το μενού του εστιατορίου του, το x-ray και το scanner της εισόδου, το φυλάκιο της εισόδου, τις προετοιμασίες για τα εγκαίνιά του, ποιος θα παρευρεθεί, την κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό και άλλα τέτοια συμπαθητικά.

Όλα τα μάθαμε, όλα μας τα είπε ο Υπουργός, μα ξέχασε να μας πει το πιο σημαντικό: πώς θα στελεχωθεί το μουσείο. Πώς θα στελεχωθεί το σημαντικότερο, κατά τα λεγόμενα, μουσείο της Ελλάδας, το μουσείο που "εκπροσωπεί την πεμπτουσία του κλασικού μας πολιτισμού", το "πλέον επώνυμο Μουσείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς" (Υπουργός Πολιτισμού), το μουσείο τα εγκαίνια του οποίου σηματοδοτούν "ένα νέο πιλοτικό κοινωνικό πρότυπο μουσειακής πολιτικής για το Υπουργείο" (Υπουργός Πολιτισμού), το μουσείο του 21ου αιώνα, το μουσείο μιας νέας εποχής όπου τα μουσεία - κατά τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων - από "χώροι εναπόθεσης της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου μας [περνάνε] σε μία εποχή όπου γίνονται ζωντανοί οργανισμοί, που εκσυγχρονίζονται και εξελίσσονται μαζί με την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας";

Ποιο θα είναι λοιπόν το οργανόγραμμα αυτού του ζωντανού οργανισμού, ποιο θα είναι το προσωπικό του; Όπως το μαντέψατε: ένας πρόεδρος, ένας γενικός διευθυντής και 100 φύλακες...

...το οποίο φυσικά δεν ξαφνιάζει όταν διαβάζει κανείς ότι:
Η αντίληψη είναι μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης του επισκέπτη, ο οποίος πράγματι θέλει να πιει έναν καφέ μέσα στο μουσείο ή θέλει να φάει κάτι πρόχειρο μέσα στο μουσείο, για να αναστυλωθεί και να συνεχίσει να βλέπει. Μας ενδιαφέρει ο επισκέπτης ο οποίος δεν έχει άλλα προβλήματα βιολογικά εκείνη τη στιγμή και αφοσιώνεται στη θέαση.

Δεν ξαφνιάζει, διότι όταν η μουσειολογία του 21ου αιώνα μουσείου συμπυκνώνεται στη 19ου αιώνα μουσειακή αντίληψη "instruction through looking", όπου η "θέαση" αριστουργημάτων της τέχνης θεωρούνταν ο πρωταρχικός σκοπός του μουσείου και τρόπος παίδευσης του κοινού, τότε το μόνο προσωπικό που απαιτείται είναι ο φύλακας για να προσέχει μήπως από την πολύ "αφοσίωση στη θέαση" ζαλιστεί κανείς και πέσει πάνω σε κανέναν κούρο...(και άντε να'ναι κούρος, μην είναι κανένας προτεταμένος φαλλός...).

Ε ναι, το ξέρω (διόρθωση: ελπίζω) ότι υπερβάλλω και ότι μάλλον ο Υπουργός και οι συνεργάτες του αμέλησαν απλά να αναφερθούν στο μη φυλακτικό προσωπικό του μουσείου...μόνο που λόγω αυτής της παράλειψης το μυστικό του Μουσείου δεν είναι "η αποκάλυψη των ίδιων των εκθεμάτων του", όπως λέει ο Υπουργός, αλλά η αποκάλυψη των ανθρώπων του.

9 Comments:

At Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2009 12:22:00 μ.μ., Blogger Ιφιμέδεια said...

Τι ωραία διατύπωση:

"να αναστυλωθεί και να συνεχίσει να βλέπει"& "προβλήματα βιολογικά"

Δηλαδή τι να λέμε τώρα. Άμα θέλεις να 'αναστυλωθείς' τράβα στο Ακροπόλεως (ή μήπως Μουσέιο Αναστύλωσης;;). Θα λύσεις τα βιολογικά σου προβλήματα και θα δεις ένα ωραίο μουσείο.

Το φαντάζεστε σε διαφημιστική καμπάνια;;;

 
At Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2009 7:30:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Αμέ, πώς δεν το φαντάζομαι! Και δίπλα αφίσα με βιολογικά προϊόντα Ακρόπολης!

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009 12:16:00 π.μ., Blogger Anti Museum said...

Αχ, τα βιολογικά προϊόντα θα τα παίρνουμε από τη Μακρυγιάννη, τον πεζόδρομο με τις τέσσερις σειρές μουριές! Αν ανησυχείτε, τη Δευτέρα το πρωί είδα φυτεμένες μόνο τις προϋπάρχουσες δύο σειρές και μου έκανε εντύπωση ότι στις δύο κεντρικές είχαν φυτέψει ανθισμένους θάμνους.Σκέφτηκα ότι είχαν κάνει έκπτωση στις αξίες τους, ξέρετε, αυτές περί πράσινης ανάπτυξης (!), αλλά ευτυχώς, η τάξη απεκταστάθη δέκα ώρες μετά. Οι θάμνοι είχαν αντικατασταθεί με δύο σειρές καταπράσινες μουριές. Λέω πράσινες, αλλά θα έπρεπε να πω "άσπρα μούρα, μαύρα μούρα..." γιατί είναι αλήθεια! Πάνω στο λευκό μάρμαρο του φρέσκου πεζόδρομου, τον οποίο οι καταστηματάρχες της περιοχής φροντίζουν να πλένουν καθημερινά με τη μάνικα, είδα - φευ- τα κουφάρια μαύρων μούρων!!! Μην ανησυχείτε, λοιπόν. Θα φάμε καλά! Θα έχουμε και ποικιλία!

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009 2:25:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

Συγνώμη, η φράση: "να αναστυλωθεί και να συνεχίσει να βλέπει"& "προβλήματα βιολογικά"
ειπώθηκε στ' αλήθεια?!!

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009 4:39:00 π.μ., Blogger museologist said...

Antikeimena, είναι στην απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη (δες το λινκ). Οπότε υποθέτω ότι ειπώθηκε, εκτός αν αυτός που έκανε την απομαγνητοφώνηση είχε και αυτός "προβλήματα βιολογικά"...!

Anti Museum, μια χαρά μαρμελάδα κάνουν τα μούρα πάντως (και ποτό αν δεν κάνω λάθος).

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009 10:16:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Καλησπέρα,

Μάλλον πρόκειται για αμέλεια, όταν προβάλλονται κυρίως τα εκθέματά του και η σημασία τους, ιδιαίτερα λίγο πριν τα εγκαίνια, και είναι λογικό. Τώρα, αν θα έπρεπε τέτοια θέματα να είναι ήδη γνωστά…

Δεν θυμάμαι πού είδα ή άκουσα τη φράση «το μουσείο είναι οι άνθρωποί του»…

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009 7:39:00 μ.μ., Blogger museologist said...

In antis, μήπως (και) εδώ; http://museologist.blogspot.com/2006/06/blog-post_10.html

;-) (showing off...)

 
At Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2009 11:38:00 μ.μ., Blogger Neraida said...

Μπά, χώσανε και "αρχαιολόγους" για να κανουν κάτι μεταξύ ξεναγού και φύλακα. Φυσικά "από το παράθυρο". Ποιές προκυρήξεις και αηδίες! Όχι καταλόγοι μουσείου δεν υπάρχουν, οκ, λογικό (;) ίσως, αλλά ούτε και φυλλάδια. Στη διαδικτυακή δε μετάδοση των εγκαινίων από την ιστοσελίδα του μουσείου μας έδειξαν τις τουαλέττες των κυριών αλλά μας έκοψαν τη ροή της "ξενάγησης" του κου Παντερμαλήη. Γιατί όλα σε αυτή τη χώρα είναι "φαίνεσθαι". Ήθελα να ρωτήσω και τη γνώμη σου για την τιμή του εισιτηρίου. (Εγώ, γενικώς τα έχω πάρει!)

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2009 10:01:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Ίσως museologist, δεν θυμάμαι καλά, αν και έχω διαβάσει το post. Πάντως αυτό το ήταν το νόημα πάνω κάτω.

@Neraida
Γιατί τα "έχετε πάρει";

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home