museologist: Τεμπέλικη πινακίδα

Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2009

Τεμπέλικη πινακίδα


2 Comments:

At Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009 11:01:00 π.μ., Blogger Ελπίς said...

Έχοντας προσφάτως γυρίσει από τη Ρώμη και από τα παγκοσμίου φήμης μουσεία της (Βατικανό, Μουσεία του Καπιτωλίου κ.τ.λ.), έχω να πω πάλι καλά που υπάρχει και αυτή η "τεμπέλικη πινακίδα".

Κι από την άλλη αναρωτιέμαι χρειάζεται ο επισκέπτης κάτι παραπάνω; Κι αν ναι, ποιου είδους επισκέπτης;

 
At Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009 11:50:00 π.μ., Blogger museologist said...

Για να χρησιμοποιήσω τη φράση σε προηγούμενο ποστ, 'κεράσια σαν ακούς πολλά, κράτα μικρό καλάθι' - αυτό όσον αφορά τα μουσεία παγκοσμίου φήμης :-)

Κατά τη γνώμη μου, το κείμενο μιας πινακίδας δεν είναι θέμα ποσότητας, αλλά ποιότητας. Η πινακίδα αυτή δεν είναι απλά τεμπέλικη (του τύπου "αντιγράφω από το 'βιβλίο εισαγωγής' της ανασκαφής"), είναι και άφωνη. Δεν μας λέει τίποτα. Ή καλύτερα, μας λέει ότι ήδη γνωρίζουμε ως επισκέπτες:

- μας λέει ότι είναι κεραμική, που αυτό το βλέπουμε
- μας λέει ότι είναι 'από τάφους', που και αυτό το υποθέτουμε ήδη, αφού η έκθεση της αίθουσας, αν θυμάμαι καλά, ήταν τάφων
- μας λέει ότι είναι τάφοι 'της Θεσσαλονίκης', που και αυτό μάλλον το γνωρίζουμε ήδη αφού είμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης
- και μας λέει ότι είναι 3ος-6ος αιώνας που είναι το ίδιο αν μας έλεγε ότι είναι 1ος-3ος ή 4ος-6ος κ.ο.κ.

Αυτή η πινακίδα δεν απευθύνεται σε κανέναν και είναι μόνο αποκωδικοποιήσιμη από κάποιον ειδικό, που μπορεί να αποτσουβαλιάσει το τσουβάλιασμα της ομαδοποίησης της "κεραμικής", των "τάφων", της "Θεσσαλονίκης" και του "3ου-6ου" αιώνα.

Δεν εννοώ ότι η πινακίδα πρέπει να λέει κάτι που δεν γνωρίζεις (άλλωστε ο καθένας έρχεται με τις δικές του παραστάσεις/γνώσεις), αλλά να λέει κάτι που να συμβάλει στην κατανόηση αυτών που βλέπεις και αυτών που γνωρίζεις. Με άλλα λόγια δεν είναι απλά θέμα 'μάθησης', αλλά κατανόησης - κατανόησης σχέσεων μεταξύ αντικειμένων, ιδεών κλπ.

Το ποιες θα είναι αυτές οι σχέσεις που θα προσπαθήσει ακόμα και μια πινακίδα να παρουσιάσει, αυτό εξαρτάται από τους σκοπούς και τις υποενότητες της έκθεσης.

Οπότε, μπορεί το 'κάτι παραπάνω' να μην είναι για όλους τους επισκέπτες, αλλά εδώ μας λείπει το 'κάτι', όχι το 'παραπάνω'! :-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home