museologist: Παλιό Μουσείο Ακρόπολης

Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

Παλιό Μουσείο Ακρόπολης



Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν. Το παλιό μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει ένα αναψυκτήριο, σύμφωνα με το in.gr. Επίσης, θα έχει και μια έκθεση που θα...
...πρόκειται για την παρουσίαση της ιστορίας του Ιερού Βράχου, την ιστορία των ανασκαφών που έχουν γίνει σε αυτόν, αλλά και των αναστηλώσεων των μνημείων.
Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα περιλαμβάνει η "παρουσίαση της ιστορίας του Ιερού Βράχου"...

***
Εδώ ένα παλιότερο σχετικό κείμενο.

10 Comments:

At Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2008 1:35:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Αφού λοιπόν αποφασίσαμε να μην γκρεμίσουμε το κτίριο, ας κάνουμε έναν αχταρμά για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Και αναψυκτήριο (αλλά με τραπεζάκια μέσα), και έκθεση με το ιστορικό των ανασκαφών και αναστηλώσεων, και έκθεση επιγραφών και λίγων πήλινων. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα περιμένω κι εγώ με ενδιαφέρον.

 
At Τρίτη, Ιουλίου 29, 2008 12:05:00 π.μ., Blogger Lucretius said...

Καλά, τα πήλινα δεν υποτίθεται οτι θα εκτεθούν στο νέο μουσείο; Και οι επιγραφές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί; Μάλλον σύγχιση παρά πληροφορία θα προσφέρει αυτό το "μουσείο", ειδικά στην περίπτωση που κάποιος το επισκεφτεί πριν το νέο μουσείο.

(...εκεί που είχαμε μισό μουσείο Ακρόπολης, ξαφνικά καταλήξαμε με δυο...πώς τα φέρνει η ζωή! )

 
At Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2008 2:16:00 μ.μ., Blogger Anti Museum said...

Αυτό που δεν είναι σοβαρό, αν όντως ισχύει, είναι η διάκριση των θεματικών της έκθεσης με βάση το είδος της συλλογής των προς έκθεση αντικειμένων. Συλλογή πήλινων αντικειμένων και επιγραφών; Ήλπιζα ότι θα τα είχαμε ξεπεράσει αυτά!
Ας ελπίσουμε ότι οφείλεται σε δημοσιογραφική άγνοια, που δε διακρίνει τη θεματική ενότητα από τα είδη των συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν αντικειμένων...

 
At Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2008 5:25:00 μ.μ., Blogger in antis said...

antimuseum, σωστά αυτά που λέτε αλλά θα είχαν αντίκρισμα, εάν υπήρχε μια οργανωμένη έκθεση χωρισμένη σε θεματικές ενότητες. Υποψιάζομαι ότι αν όντως εκθέσουν αρχαιότητες, αυτές θα εκπληρώσουν μόνο μια διακοσμητική λειτουργία. Έτσι για να πίνουμε τον φραπέ μας με φόντο τις επιγραφές. Θα πετάξουν κι ένα ταμπελάκι δίπλα και είμαστε έτοιμοι. Όσο για τον δημοσιογράφο, έτσι του είπαν, έτσι έγραψε (Εδώ άκουγα στον SKAI την εκφωνήτρια να ανακοινώνει με ένταση ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ιερό στην Αρκαδία ενδείξεις λατρείας πριν το Δωδεκάθεο!).
Lucretius συμφωνώ κι επαυξάνω!

ΥΓ: Museologist συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου

 
At Τρίτη, Αυγούστου 05, 2008 1:50:00 π.μ., Blogger museologist said...

Νομίζω ότι μπορεί να είναι ράδιο αρβύλα η όλη υπόθεση. Πολύ νεφελώδες το σκηνικό.

Εμένα μου φαίνεται ότι ο λόγος που τα φτωχά πήλινα και τίποτα ξεπατωμένες επιγραφές θα στεγαστούν στο παλιό μουσείο είναι γιατί δεν 'ταιριάζουν' με το showcase χαρακτήρα του νέου...

In antis, έχει άπλα ο χώρος, δεν τίθεται θέμα κατάχρησης!

 
At Τρίτη, Αυγούστου 05, 2008 4:37:00 μ.μ., Blogger Lucretius said...

Νεφελώδες δεν λες τίποτα.
Ήμουν προπέρσι σε μια ανασκαφή όπου επέβλεπε και ο Κορρές και τον θυμάμαι από τότε να λέει οτι το μουσείο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, μόνο που τότε έλεγε πως θα παρουσιάζει κάποιες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των μνημείων και την ιστορία της αναστήλωσης. Λογικά από τότε προσέθεσαν και τις επιγραφές που για χρόνια φθείρονταν εκτεθειμένες και κάτι...πήλινα που δεν σήκωσε ο γερανός και ιδού το Νέο Παλιό Μουσείο της Ακρόπολης.

(Αναρωτιέμαι, άραγε συμμετέχει μουσειολόγος στο στήσιμο του νέου μουσείου; Γιατί μέχρι τώρα μόνο οι αρχιτέκτονες και οι αρχαιολόγοι ακούγονται)

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 06, 2008 12:16:00 π.μ., Blogger in antis said...

Αν θυμάμαι καλά η συγκεκριμένη συζήτηση στο ΚΑΣ έγινε κεκλεισμένων των θυρών και το ρεπορτάζ προέρχεται από «διαρροές» από μέλη του συμβουλίου, οπότε μάλλον ισχύει το «ράδιο αρβύλα». Και επειδή τα μέλη του ΚΑΣ και γενικά το ΥΠΠΟ δεν τα χαρακτηρίζει η νηφαλιότητα και η λογική, θα έχει ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.
Lucretius όταν αναφέρεσαι στο «νέο μουσείο», τι εννοείς; Το νέο μουσείο ή το νέο παλιό μουσείο; :) (η σύγχυση που λέγαμε…)

ΥΓ: Museologist, εκείνη η άθλια αφίσα μάθαμε ποιανού ιδέα ήταν; (ελπίζω όχι μουσειολόγου!)

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 06, 2008 1:03:00 π.μ., Blogger Lucretius said...

Αναφερόμουν στο νέο Νέο Μουσείο. Για το παλιό δεν νομίζω να υπάρχει ελπίδα. Αν και τώρα που βλέπω την απαίσια αφίσα καταλαβαίνω ότι αποκλείεται να συμμετέχει μουσειολόγος.

Περαστικά μας

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 06, 2008 1:55:00 π.μ., Blogger museologist said...

in antis, το ρεπορτάζ του in.gr αναφέρει ότι την απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Μουσείων και όχι το ΚΑΣ. Αν και θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου ότι ήταν το ΚΑΣ.

Δεν ξέρω τίνος ιδέα ήταν η συγκεκριμένη αφίσα. Αν διακρίνω καλά, η εταιρεία που την έκανε λέγεται adjust lane.

 
At Σάββατο, Αυγούστου 23, 2008 5:52:00 π.μ., Blogger Heliotypon said...

Δεν το έχω δει το παλιό αλλά στη φωτογραφία που έβαλες μου φαίνεται μιά χαρά. θα προτιμούσα να διατηρήσουμε το παλιό και να κάνουμε το νέο αναψυκτήριο... 'Οτι θα βλέπαμε μουσείο της Ακρόπολης σε νέα έκδοση αμερικάνικης πρεσβείας δεν το είχα φανταστεί!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home