museologist: Μουσεικά Websites - Εθνική Πινακοθήκη ξανά

Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2008

Μουσεικά Websites - Εθνική Πινακοθήκη ξανά



To website της Εθνικής Πινακοθήκης άλλαξε look (δείτε την αρχική σελίδα του προηγούμενου σε παλιότερο ποστ). Το website έχει περισσότερο περιεχόμενο και στα θετικά καταγράφoνται το απλό navigation, το αγγλικό και γερμανικό version και η ύπαρξη search engine.

Επίσης, αξιέπαινη η προσπάθεια το website να ανταποκριθεί στις προτάσεις προσβασιμότητας του W3C. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του website έχουν προσθέσει το εικονίδιο W3C HTML 1.1 στα δεξιά της αρχικής σελίδας, που δηλώνει ότι το website έχει ΄περάσει' το validation του W3C για τη σωστή 'γραμματική' της γλώσσας προγραμματισμού κατασκευής ιστοσελίδων (που αποτελεί ως ένα βαθμό κριτήριο προσβασιμότητας). Δεν ξέρω ποιο version του website προσπάθησε η Πινακοθήκη να κάνει validation, αλλά αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι valid XHTML 1.0, όπως φαίνεται στο επόμενο screenshot. Δηλαδή, το σημερινό website φαίνεται να έχει μερικά (μόλις 4 πάντως) 'γραμματικά' λάθη στη γλώσσα προγραμματισμού, τα οποία χρειάζεται να διορθωθούν για να είναι valid XHTML 1.0.

Καθώς αλλαγές σε ένα website (όπως και σε ένα κείμενο) μπορεί να οδηγήσουν σε 'γραμματικά' λάθη και επομένως να επηρεάσουν το βαθμό προσβασιμότητας, καλό είναι το παραπάνω εικονίδιο να έχει λινκ στο validation service, ώστε να τσεκάρεται συχνά ότι το website εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια, όπως αναφέρεται και στις οδηγίες: "The icon is used as a link back to the validation service, so that the author can revalidate whenever necessary". Προς το παρόν, το εικονίδιο στο website της Πινακοθήκης δεν έχει λινκ στο W3C Validator και δεν αντανακλά το συγκεκριμένο επίπεδο ορθής γραμματικής 1.0 της γλώσσας XHTML.



Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι το website ανταποκρίνεται πλήρως στα Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), Priority Level 1, όπως το σχετικό εικονίδιο στο website της Πινακοθήκης δηλώνει (WCAG 1.0). Για παράδειγμα, ένα από τα κριτήρια είναι 'provide a text equivalent for every non-text element' και προς το παρόν υπάρχουν τόσο εικόνες όσο και γραφικά που δεν φαίνεται να έχουν ένα non-text element, όπως θα ήταν το Alt text (δηλαδή το κειμενάκι που εμφανίζεται όταν βάλετε το ποντίκι πάνω στην εικόνα). Ίσως να κάνω λάθος όμως.
.
Το website έχει και 'Είσοδο μελών', αλλά δεν βρήκα τι προσφέρει η εγγραφή ως μέλος του website. Υποθέτω ότι αυτό που προσφέρει είναι ότι μπορείς ως μέλος να ψωνίσεις από το E-shop. Τίποτα άλλο;
.
Δεν θα μπω σε (άλλες) λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία και τη 'μουσειολογία' του website. Στο σχεδόν προ διετίας προηγούμενο ποστ μου για το website της Πινακοθήκης έγραψα σχετικά. Είναι σίγουρα καλύτερο από το προηγούμενο version. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα website Εθνικού Μουσείου που θα ήταν αξιοπρεπές το 2003.