museologist: Το πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Το πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης

Το πρόγραμμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης εγκρίθηκε την Δευτέρα ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν πλήθος ενστάσεων, ανάμεσά τους ότι οι αίθουσες δεν αναδεικνύουν τα γλυπτά της Ακρόπολης, ότι η αίθουσα που στεγάζει τα αρχαϊκά εκθέματα έχουν πολλές κολώνες που δίνουν την αίσθηση ότι τα «συνθλίβουν». Ασκησαν επίσης κριτική στο γεγονός ότι τα αυθεντικά γλυπτά του Παρθενώνα συνυπάρχουν με γύψινα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ κατέκριναν και την απουσία ειδικών μουσειολόγων από την ομάδα εργασίας.

Τις προδιαγραφές του Μουσείου υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος είπε ότι το μουσείο σχεδιάστηκε με βάση τα εκθέματα και την διευκόλυνση του κοινού.***

Απορίες:
- Γιατί το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων;
- Πώς γίνεται να υπάρχει "πλήθος ενστάσεων", αλλά το πρόγραμμα να εγκρίνεται "ομόφωνα";!

Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω, καθώς η αναφορά στις ενστάσεις είναι πολύ συνοπτική και πιθανόν αποσπασματική.

Μόνο μια παρατήρηση: Αν το νέο μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει μουσειολόγους στην εκθεσιακή ομάδα, τότε από ποιο μουσείο να περιμένουμε να έχει;!

Το μουσείο Ακρόπολης ξεκίνησε με μια απογοητευτική περιοδική έκθεση ("Νόστοι"). Ελπίζω να μην συνεχίσει στα ίδια βήματα...

***
Από το in.gr

2 Comments:

At Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009 11:51:00 μ.μ., Blogger in antis said...

Καλησπέρα,

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, είναι και δικό μου.
Όσον αφορά το δεύτερο, μάλλον η «εθνική ανάγκη» συναίνεσης οδήγησε στην ομοφωνία.
Όσον αφορά την απουσία μουσειολόγων, μάλλον κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί προκηρύσσονται ανάλογες θέσεις από το ΥΠ.ΠΟ. αλλά στην πράξη δεν εμφανίζονται πουθενά.
Δεν είδα την έκθεση «Νόστοι», αλλά φοβάμαι ότι το Νέο Μουσείο στραβά ξεκίνησε και στραβά πηγαίνει.

 
At Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009 3:14:00 π.μ., Blogger Lucretius said...

Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Είχαν την ευκαιρία να στήσουν μια εξαιρετική ενδιαφέρουσα έκθεση με τους "Νόστους" και κατέληξαν σε ακόμη ένα φεστιβάλ προθηκών. Ας ελπίσουμε πως η μόνιμη έκθεση θα έχει καλύτερη μοίρα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home