Όχι αγαπητέ αναγνώστη. Αυτό δεν είναι ένα ακόμη μελαγχολικό και απαισιόδοξο ποστ για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μουσειολογίας. Η μοναχική μουσειολογία δεν αναφέρεται στην τραγική πραγματικότητα του μοναχικού μουσειολόγου, αλλά στην ελπιδοφόρα νέα ειδικότητα της μονάζουσας μουσειολογίας και του Μοναχού-Μουσειολόγου!
Στο άκουσμα ότι γνωστή μονή του Αγίου Όρους αγόρασε Ολυμπιακό ακίνητο για να το κάνει μουσείο, νέοι και νέες όλης της χώρας κατέκλυσαν τα μοναστήρια για εκπαίδευση στη νέα ειδικότητα που υπόσχεται άμεση απασχόληση σε μονή-μουσείο της επιλογής τους. Η παγκόσμια απήχηση του νέου τύπου μουσείου οδήγησε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην καταχώρηση νέας κατηγορίας μουσείου, το γνωστό πλέον μονείο (μονή+μουσείο). Καλούνται οι υποψήφιοι μονειολόγοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στα τοπικά κονάκια μοναστηριών. Κέντρο απόκεντρο κονάκι λειτουργεί και στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τους Ρώσους συναδέλφους που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για τη μονή Αγ. Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.
Η νέα ειδικότητα υπόσχεται καλές αποδοχές, ασφάλιση στο ΜΟΝΙ.Κ.Α., φιλέτα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, και ψάρι Βιστωνίδας τις Κυριακές και του Ευαγγελισμού. Τις Κυριακές η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και περιλαμβάνει και υποχρεωτικό εκκλησιασμό. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να ανελιχθούν σε θέσεις senior management και διοίκησης θα πρέπει να φοιτήσουν στην Ανώτατη Σχολή Μονειολογίας, στην οποία διδάσκουν έμπειροι και διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου, όπως η Μόνικα Λουίνσκι (museum communication), γνωστός πρώην μητροπολίτης (museum finance), πρώην υπουργός Βατοπεδίου (museum text) όπως και ο Τερματοφύλακας-Γιατρός, το Μικρό Αγόρι και ο Τιραμόλα.
Οι εγγραφές άρχισαν!