museologist: Δελτίο καιρού επισκεπτών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006

Δελτίο καιρού επισκεπτών



Δείτε πρώτα αυτό...

...

Για μια ακόμη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στη μαγεία των αριθμών των επισκεπτών σε ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Με μεγάλη συγκίνηση και ρίγη μαθαίνουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2006 είναι κατά 10% πιο ευαίσθητοποιημένο σε θέματα μουσείων από το αντίστοιχο του 2005 και αυτό μας γεμίζει με ανείπωτη χαρά. Χαιρόμαστε ως έθνος ακόμα περισσότερο γιατί 1,7 εκατ. ευρώ βρήκαν το δρόμο τους προς τα χρηματοκιβώτια του Υπουργείου Πολιτισμού που τα φυλάνε κάτι μεταλλαγμένοι κάβουρες και ό,τι μπαίνει, δεν βγαίνει που να χτυπιέσαι σαν χταπόδι.

Οι αριθμοί των επισκεπτών ανά μουσείο δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ευφορία: Από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου μέχρι την Τρίτη 6 Μαρτίου, 12, 004 επισκέπτες ανέβηκαν το βράχο της Ακρόπολης. Από αυτούς, οι 7,000 χρησιμοποίησαν τις τουαλέτες, οι υπόλοιποι κρατήθηκαν και πήγαν σπίτι τους για πιπί τους. 2,239 ήπιαν καφέ πριν την επίσκεψη, 8,876 ήπιαν καφέ μετά. 1280 φάγανε τυρόπιτα από το κυλικείο, από αυτούς οι 250 τη φάγανε ολόκληρη, οι άλλοι ήταν φαγωμένοι από το σπίτι και την πετάξανε, ντροπή τους! 9,004 επισκέπτες είχαν ομπρέλες, οι υπόλοιποι έγινα μούσκεμα όταν έβρεξε, ας πρόσεχαν. Στο μουσείο Ηρακλείου 5,443 επισκέπτες ζήτησαν ρακή στο κυλικείο. Το κυλικείο δεν σερβίρει ρακή, οπότε φύγανε χωρίς να μπούνε σε καμιά αίθουσα. Ως αποτέλεσμα, κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος στο νησί και έγινε μποϋκοτάζ των μουσείων ώσπου να επιτραπεί η ρακή, η τσιγκουδιά, το τσίπουρο και το ούζο 12 μετά αναλόγου μεζέ στα κυλικεία προς τέρψη και απόλαυση του θεάμονος κοινού, όπερ και εγένετο. Τα μουσεία άνοιξαν ξανά και 300,456 Κρητικές οικογένειες κατασκήνωσαν στο Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό και στη Φαιστό. Είναι ακόμα εκεί, αποτελούν μέρος των εκθεμάτων.

Σε όλα τα μουσεία της χώρας η πρόγνωση του επόμενου εξαμήνου έχει ως εξής: Τα μουσεία της Αθήνας θα επισκεπτούνε τις πρωινές ώρες 600.456 επισκέπτες. Τις μεσημεριανές ώρες αναμένεται ύφεση επισκεπτών λόγω σιέστας, παραφαγώματος και ώρας κοινής ησυχίας. Παρόλα αυτά, αυξημένη θα είναι η νέφωση επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, όπου θα ενοικιάζονται ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία. Τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δηλαδή τη συντήρηση κάτι αρχαιολογικών χώρων που χορταριάζουν στην ύπαιθρο. Τα αφαιρεθέντα χόρτα θα δοθούνε για σπανακόπιτες και χορτόπιτες (first come, first serve).

Τις πρώτες απογευματινές και βραδυνές ώρες, χαμηλά βαρεμαρεμετρικά θα επηρεάσουν την επισκεψιμότητα σε μουσεία μη τουριστικών περιοχών, όπου δεν θα πατήσει ψυχή, με εξαίρεση τους Δελφούς, όπου θα βρέξει κατά τόπους επισκέπτες και κυρίως στην περιοχή του μαντείου που άνοιξε και σας περιμένει με όλες τους τελευταίους χρησμούς της Πυθίας. Στους δύο χρησμούς, ο ένας δώρο. Τις βραδυνές ώρες οι επισκέπτες θα μειωθούν στο ελάχιστο λόγω έντονων φαινομένων κατάποσης οινοπνευματωδών ποτών που θα οδηγήσουν σε εμφάνιση βαρεμετικών φαινομένων ανά την επικράτεια. Αυτά προς το παρόν. Για ό,τι νεώτερες πληροφορίες, το δελτίο επισκεπτών θα φροντίσει να σας δώσει και άλλα ανούσια, μα τόσο "ανεβαστικά" νούμερα...

Παρόλη την επιφαινόμενη ηλιοφάνεια, ο καιρός των μουσείων θα παραμείνει κρύος και βροχερός, μέχρις ότου...σταματήσουμε επιτέλους μόνο να μετράμε κεφάλια επισκεπτών και αρχίσουμε να μαθαίνουμε επίσης ποιοι και για ποιους λόγους επισκέπτονται τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους...

9 Comments:

At Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006 4:01:00 μ.μ., Blogger κaτeρina said...

χαχαχα
πολυ καλόοοο!

ξέχασες όμως...να περιγράψεις πως ήταν ντυμένοι...οι 12004 επισκέπτες της Ακρόπολης...χαχαχα...με καλτσούλα και πεδιλάκι...χαχαχα...και ψηφιακή φωτογραφική...μικροσκοπική αλλά james bond!!!

επίσης...μου θύμησες...την επισκεψή μου στη Κνωσσό...καλοκαίρι...Η ΖΕΣΤΗ...και νομίζω πήγαμε και ήρθαμε με τα πόδια...σαν πόντιες...!

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006 7:12:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Κατερίνα...επίσης, βερμούδα, καπελάκι και μπανάνα... :-)))

Πήγατε και ήρθατε Μυτιλήνη-Κνωσό με τα πόδια;;;;!!! Είστε της περιπατητικής σχολής ε;

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006 7:21:00 μ.μ., Blogger κaτeρina said...

χαχαχα...όχι καλέ...με τα πόδια πήγαμε από κει που μέναμε στο χώρο της Κνωσσού!


τελικά:
κνωσσός για κνωσός;;;;;

χαχαχα

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006 7:46:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Εγώ τη γράφω με ένα 'σ'. Δεν έχω πιει σήμερα...

 
At Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006 6:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντα αισθάνομαι δέος όταν επισκέπτομαι μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους...;)
Κι εύχομαι ν'αξιωθώ να επισκεφτώ όσα περισσότερα μπορέσω!

 
At Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2006 3:05:00 μ.μ., Blogger museologist said...

welcome to the club boy on chair...

 
At Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2006 12:57:00 π.μ., Blogger Isabel Victor said...

welcome

Portuguese museologist

*********

http://isabelvictor150.blogspot.com

 
At Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2006 8:22:00 μ.μ., Blogger pwlina said...

μπράβο μπράβο!ωραία τα λες!:Ρ και νόμιζα ότι ήσουν καλός μόνο για ατάκες και για να πειράζεις την κατερίνα!χιχιχιχιχι ;))

φιλιά :)

 
At Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2006 1:23:00 π.μ., Blogger museologist said...

Hi Isabel, it's great to hear from a fellow museologist!

Πωλίνα, κάνω και καλή ομελέτα...:-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home