museologist: Museum Tip II - Φωτογράφηση με φλας

Τρίτη, Μαΐου 01, 2007

Museum Tip II - Φωτογράφηση με φλας

Ότι η φωτογράφηση με φλας βλάπτει σοβαρά την υγεία των εκθεμάτων είναι μια μπαρούφα και μισή. Η απαγόρευση του φλας έχει να κάνει συνήθως με το copyright και γιατί θεωρείται ενοχλητικό για τους υπόλοιπους επισκέπτες. Τα υπόλοιπα περί καταστροφής των εκθεμάτων είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Είναι γεγονός ότι η έκθεση στο φως είναι αθροιστική και κανόνας είναι να διατηρούνται τα εκθέματα σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού (το χαμηλότερο είναι συνήθως 50 lux). Επίσης, για όσα αντικείμενα χρειάζεται, π.χ. ευπαθή υφάσματα, παίρνονται ειδικά μέτρα (θα τα έχετε δει πίσω από κουρτίνες, σε συρτάρια, ή σε σκοτεινά κουβούκλια).

Οπότε δεν είναι το φλας που βλάπτει τα αντικείμενα, αλλά γενικά η έκθεση στο φως, την οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε. Το φλας που διαρκεί δέκατα του δευτερολέπτου, γίνεται από απόσταση 2-3 μέτρων και έχει την ισχύ που έχει (μιλάμε για κοινές ερασιτεχνικές φωτογραφικές μηχανές) είναι αμελητέο. Δεν έχω πρόχειρα ακριβή στοιχεία (κάπου είχα δει ένα σχετικό άρθρο), αλλά μιλάμε για μεγέθη του τύπου μια λήψη με φλας = ένα δευτερόλεπτο (και αν!) επιπλέον έκθεσης.

Και άντε να το καταλάβω για μεγάλα μουσεία που οι επισκέπτες έρχονται ανά χιλιάδες την ημέρα (ειρήστω εν παρόδω, το Βρετανικό Μουσείο που γίνεται "πατείς με πατώ σε" επιτρέπει φωτογράφηση με φλας). Αλλά πας σε κάτι ξεχασμένα μουσεία στην Ελλάδα που δεν πατάει ψυχή και σου λένε "α, απαγορεύεται το φλας, καταστρέφονται τα αγάλματα!!!"...και την ίδια στιγμή έχουν τα παντζούρια ανοιχτά στον ήλιο του Ιουλίου...

2 Comments:

At Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007 1:00:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

Πέστα χρυσόστομε!

Χαίρομαι που οι μέχρι τώρα υποψίες μου επιβεβαιώνονται πανηγυρικά από έναν ειδικό.

Παρεπιπτόντως, η διάρκεια φωτισμού ενός φλας διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά(!) του δευτερολέπτου (αρκεί να σκεφτείτε ότι οι κοινές φωτογραφικές μηχανές συγχρονίζουν το φλας σε ταχύτητες λήψης της τάξης του 1/250 sec, οι δε επαγγελματικές στο 1/500).

Μπαρούφες λοιπόν όπως εύστοχα σχολιάζεις.

Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουμε κρύψει τον Παρθενώνα στο σκοτάδι (εκτός αν σκέφτονται να τον μεταφέρουν στο υπόγειο του μουσείου της Ακρόπολης)

 
At Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007 2:57:00 π.μ., Blogger museologist said...

Μην τους βάζεις ιδέες antikeimena! Ναι, και μένα μου φάνηκε ότι το φλας δεν μπορεί να διαρκεί ολόκληρα εκατοστά, αλλά είμαι και άσχετος, οπότε είπα να το παίξω safe.

Πάντως και τα 50 lux ανά αίθουσα που είπα είναι πολύ χαμηλός φωτισμός και στα περισσότερα μουσεία ο φωτισμός είναι 100-150 lux. Οπότε η επίπτωση του φλας είναι ακόμα μικρότερη.

Οπότε καταλαβαίνεις για το King Kong μέγεθος της μπαρούφας...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home