museologist: Ιουλίου 2008

Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

Παλιό Μουσείο Ακρόπολης



Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν. Το παλιό μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει ένα αναψυκτήριο, σύμφωνα με το in.gr. Επίσης, θα έχει και μια έκθεση που θα...
...πρόκειται για την παρουσίαση της ιστορίας του Ιερού Βράχου, την ιστορία των ανασκαφών που έχουν γίνει σε αυτόν, αλλά και των αναστηλώσεων των μνημείων.
Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα περιλαμβάνει η "παρουσίαση της ιστορίας του Ιερού Βράχου"...

***
Εδώ ένα παλιότερο σχετικό κείμενο.

Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Ο Θησαυρός της Βαγίας

για τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων...

Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

The Winner Takes it All


Η ταινία υπέροχη. Η σκηνή με τη Meryl Streep να τραγουδά/ζει το Winner takes it all απλά μαγική.

***
Ένα μικρό κλιπ από τη συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας στο YouTube

Κυριακή, Ιουλίου 20, 2008

Μουσειακή Πολιτική a.k.a. "κάνει το λευκό λευκότερο"



Καθώς εδώ και μέρες το culture.gr είναι σε διακοπές, βρήκα την ευκαιρία να χαζέψω στο yppo.gr και βρήκα το ακόλουθο άρθρο νόμου, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε όσοι κατοικείτε στην Αθήνα:

Αστυνομική Διάταξις αρ. 5/1937
"Μέτρα τάξεως και ευκοσμίας"
(ΦΕΚ 123/Β'/5.7.1937) - Άρθρο 4

Απαγόρευσις απλώματος ασπρορρούχων.
Απαγορεύομεν το άπλωμα ασπρορρούχων επί των δένδρων και συρμάτων των οδών και πλατειών, επί των απεριφράκτων οικοπέδων ή γηπέδων, και επί των προς το μέρος των οδών εξωστών και παραθύρων των οικιών των κειμένων εντός της ζώνης της σχηματιζομένης εκ των οδών Αλεξάνδρας, Πατησίων, Κυψέλης, Αγ. Μελετίου, Κωσταντινουπόλεως, Ιεράς οδού, Δημοφώντος, Φλυέων, Αποστόλου Παύλου, Μασαραλιώτου, Πετμεζά, ρεύματα Ιλυσσού, Λαμψάκου, Κηφισσίας, και Αλεξάνδρας. Επαφίεται ημίν το δικαίωμα όπως δι' αποφάσεων ημών επεκτείνομεν το μέτρον της απαγορεύσεως και επί των εκτός της ανωτέρω ζώνης οδών και πλατειών της δικαιοδοσίας ημών. Ωσαύτως απαγορεύομεν το άπλωμα ασπρορρούχων εις άπαντας τους αρχαιολογικούς τόπους της δικαιοδοσίας ημών, ώς και επί των κιγκλιδωμάτων ή περιφραγμάτων αυτών.
Άραγε τα χρωματιστά επιτρέπονται...;
.
***
Δείτε και ένα παλιότερο ποστ περί Μουσειακής Πολιτικής

Σάββατο, Ιουλίου 19, 2008

Απέχθεια και Απογοήτευση

Προσπάθησα να γράψω ένα ποστ για να εκφράσω την απέχθειά μου προς το στυλ και την απουσία πολιτικής που αναδύεται από ομιλίες τύπου 19ου (και πίσω) αιώνα σαν και μια που αναφέρεται στο in.gr σήμερα, στα νέα του 'Πολιτισμού'. Αλλά δεν μπόρεσα.

Υποσχέσεις, μη υποσχέσεις, δεσμεύσεις, ανακοινώσεις, ρητορικές ερωτήσεις, δικαιολογίες, μετατόπιση ευθυνών, συγκαταβατικά πατ πατ στην πλάτη, δασκαλίστικες διαπιστώσεις, "εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους" παραστάσεις, το σύνδρομο του Robin Hood (εγώ τα βρίσκω τα λεφτά), ο Σωτήρας που θα φέρει τη λύτρωση, ο ενικός ("εγώ") σαν να είναι one man show κ.ο.κ.

Απέχθεια και απογοήτευση.

Πέμπτη, Ιουλίου 17, 2008

Shoes, shoes, shoes





Μην τα ξαναλέμε, ναι, παπούτσια ψωνίζαμε πάλι...

Σάββατο, Ιουλίου 12, 2008

Mannequins σε προσωπική στιγμή



Δύο κούκλες με αρχαιοπρεπείς ενδυμασίες, σε δρομάκι της Πλάκας. Καθώς είναι εκτός του κυρίως δρόμου στο πίσω μέρος ενός από τα τουριστικά μαγαζιά, είναι σας να έχουν πάρει το διάλειμμά τους από τη δουλειά και να συζητούνε τα προσωπικά τους, μακριά από τα βλέμματα των περαστικών...

Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Ο τελευταίος ελεύθερος Βίσων






Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2008

Enola Gay

Enola Gay

"Do you want to do an exhibit to make veterans feel good, or do you want an exhibition that will lead our visitors to think about the consequences of the atomic bombing of Japan? Frankly, I don't think we can do both".

Tom Crouch, επιμελητής του Smithsonian National Air and Space Museum

***
The Enola Gay and the Smithsonian Chronology of the Controversy



Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2008

Μουσεικά Websites - Εθνική Πινακοθήκη ξανά



To website της Εθνικής Πινακοθήκης άλλαξε look (δείτε την αρχική σελίδα του προηγούμενου σε παλιότερο ποστ). Το website έχει περισσότερο περιεχόμενο και στα θετικά καταγράφoνται το απλό navigation, το αγγλικό και γερμανικό version και η ύπαρξη search engine.

Επίσης, αξιέπαινη η προσπάθεια το website να ανταποκριθεί στις προτάσεις προσβασιμότητας του W3C. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του website έχουν προσθέσει το εικονίδιο W3C HTML 1.1 στα δεξιά της αρχικής σελίδας, που δηλώνει ότι το website έχει ΄περάσει' το validation του W3C για τη σωστή 'γραμματική' της γλώσσας προγραμματισμού κατασκευής ιστοσελίδων (που αποτελεί ως ένα βαθμό κριτήριο προσβασιμότητας). Δεν ξέρω ποιο version του website προσπάθησε η Πινακοθήκη να κάνει validation, αλλά αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι valid XHTML 1.0, όπως φαίνεται στο επόμενο screenshot. Δηλαδή, το σημερινό website φαίνεται να έχει μερικά (μόλις 4 πάντως) 'γραμματικά' λάθη στη γλώσσα προγραμματισμού, τα οποία χρειάζεται να διορθωθούν για να είναι valid XHTML 1.0.

Καθώς αλλαγές σε ένα website (όπως και σε ένα κείμενο) μπορεί να οδηγήσουν σε 'γραμματικά' λάθη και επομένως να επηρεάσουν το βαθμό προσβασιμότητας, καλό είναι το παραπάνω εικονίδιο να έχει λινκ στο validation service, ώστε να τσεκάρεται συχνά ότι το website εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια, όπως αναφέρεται και στις οδηγίες: "The icon is used as a link back to the validation service, so that the author can revalidate whenever necessary". Προς το παρόν, το εικονίδιο στο website της Πινακοθήκης δεν έχει λινκ στο W3C Validator και δεν αντανακλά το συγκεκριμένο επίπεδο ορθής γραμματικής 1.0 της γλώσσας XHTML.



Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι το website ανταποκρίνεται πλήρως στα Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), Priority Level 1, όπως το σχετικό εικονίδιο στο website της Πινακοθήκης δηλώνει (WCAG 1.0). Για παράδειγμα, ένα από τα κριτήρια είναι 'provide a text equivalent for every non-text element' και προς το παρόν υπάρχουν τόσο εικόνες όσο και γραφικά που δεν φαίνεται να έχουν ένα non-text element, όπως θα ήταν το Alt text (δηλαδή το κειμενάκι που εμφανίζεται όταν βάλετε το ποντίκι πάνω στην εικόνα). Ίσως να κάνω λάθος όμως.
.
Το website έχει και 'Είσοδο μελών', αλλά δεν βρήκα τι προσφέρει η εγγραφή ως μέλος του website. Υποθέτω ότι αυτό που προσφέρει είναι ότι μπορείς ως μέλος να ψωνίσεις από το E-shop. Τίποτα άλλο;
.
Δεν θα μπω σε (άλλες) λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία και τη 'μουσειολογία' του website. Στο σχεδόν προ διετίας προηγούμενο ποστ μου για το website της Πινακοθήκης έγραψα σχετικά. Είναι σίγουρα καλύτερο από το προηγούμενο version. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα website Εθνικού Μουσείου που θα ήταν αξιοπρεπές το 2003.

Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2008

Δώσε και μένα μπάρμπα!



Από ομιλία του ΥΠΠΟ προς τους αρχηγούς κρατών της ΝΑ Ευρώπης:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλοσωρίζω στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης[...] Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σημειώσω ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εγκαινιάσουμε αυτό το Μουσείο και ελπίζουμε να είστε και εσείς μαζί μας σε εκείνη την γιορτή. Με αυτή την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας δώσω ως ενθύμιο της σημερινής σας παρουσίας στην επιτυχή σύνοδο που διεξήχθη, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο, τη «Σκεπτόμενη Αθηνά», τη θεά της Αθήνας, της σοφίας, με όλους τους διαχρονικούς συμβολισμούς που ενέχει».
Φαίνεται τέλειωσαν τα αρχαία από τη Βεργίνα και μοιράζουν τα Αττικά τώρα. Είναι μάλλον μέρος της πολιτικής αποσυμφόρησης των μουσείων. Αλλά ρε παιδιά, εμείς πάλι στην απ'έξω; Να μην πάρουμε και μεις κανένα κούρο για τον κήπο; Ή, έστω, καμιά λουτροφόρο που έχω και γάμο το Σεπτέμβριο; Ή, άντε, αν δεν περισσεύουν και τα έχετε για τους ξένους, κανένα ελληνιστικό κάνθαρο μαζί με μερικά ειδωλιάκια που έχουμε πληθώρα; Τον κάνθαρο τον θέλω για μένα, δεν έχω καλό κρασοπότηρο. Τα ειδωλιάκια είναι για τη βαφτισιμιά μου: της έχω πάρει όλες τις barbie, με όλα τα αξεσουάρ, τις άμαξες, τα σπίτια, τις κουζίνες κλπ, οπότε μερικές Ταναγραίες θα ήταν ό,τι πρέπει...

Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2008

Εμείς και οι Άλλοι



Αυτό το banner κοσμεί την προαύλια είσοδο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Το διάβασα και έχασα το φως μου! Είχε και ντάλα ήλιο, πόσο θέλει ο άνθρωπος να λαλήσει;!
.
Τι Νέα Μουσειολογία και πράσινα άλογα! Η ουσία είναι ότι "εμείς, οι ειδικοί, οι γνώστες και παντογνώστες, οι πεφωτισμένοι, οι επιμελητές, το επιστημονικό προσωπικό, εμείς το μουσείο ετοιμάζουμε την έκθεση" και "εσείς, οι άσχετοι, οι αμαθείς και απαίδευτοι, εσείς το πλατύ και το στενό κοινό, η μάζα, οι επισκέπτες, τα κενά δοχεία, εσείς όλοι οι υπόλοιποι, εσείς οι βάρβαροι, εσείς το μόνο που μπορείτε και σας επιτρέπεται να κάνετε είναι να ρίξετε μια - και μόνο μια - ματιά στο άδειο ισόγειο" (και πολύ σας είναι). Και μην σκεφτείτε να μιλήσετε, μην τολμήσετε να σκεφτείτε, μην θεωρήσετε ότι έχετε κανένα ρόλο πέραν αυτού που σας δίνεται από εμάς, μην γελαστείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε τίποτα στην ετοιμασία της έκθεσης, στην ερμηνεία και την κατανόησή της, τα λόγια σας είναι απαίδευτα, η σκέψη σας λιψή, είστε οι θεατές του έργου, ούτε καν οι κομπάρσοι του...
.
Με άλλα λόγια, αγαπητέ μουσειολόγε, πάρε τα πτυχία σου και όλα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου και κάψε τα και άντε στο μοναστήρι να μετανοήσεις για τα αμαρτωλό πάθος της Νέας Μουσειολογίας. Ακόμα δεν το έχεις καταλάβει ότι δεν πάει να αλλάζει ο μουσειακός κόσμος όλος, σε μερικά μέρη "εμείς" θα ετοιμάζουμε εκθέσεις και "εσείς" θα συνωστίζεστε στα ισόγεια.
.
Ελπίζω αυτές οι λέξεις του banner να μην αντικατοπτρίζουν και τη φιλοσοφία του νέου μουσείου...δεν μπορώ να σκεφτώ το αντίθετο, με πιάνει απελπισία και από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος.
.
"Εμείς και οι Άλλοι" σε νέες περιπέτειες - προσεχώς στους θερινούς κινηματογράφους!